Duminică, 15 Decembrie 2019 13:49

La vânătoare de cercetători

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aproximativ 500 de persoane s-au adunat în centrul Buzăului, duminică, 15 decembrie 2019, la un miting de protest faţă de demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcţia de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale.

Demonstrația a debutat în zona platoului Pieţei Dacia, în jurul scenei de spectacole amplasate de primărie pentru Târgul de Crăciun, ulterior un grup de manifestanţi deplasându-se şi în faţa sediului Instituţiei Prefectului. Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje: „Vrem hrană sănătoasă, ministrul nu ne lasă”, „Asta e România normală?”, „Ruşine, ruşine să vă fie!”.

„Trebuie să ne sprijinim valorile, asta nu este o Românie normală în care sunt demise valori ale naţiei române - Costel Vînătoru, care toată viaţa a muncit pentru a păstra şi dezvolta seminţele româneşti, tezaurul României, poate mai important decât tezaurul de la Banca Naţională. Vrem demnitate pentru acest oraş, pentru România. Banca de gene a României este o idee minunată a lui Costel Vînătoru şi am încercat şi am reuşit să îl sprijinim cu toţii astfel încât pe 12 septembrie s-a înfiinţat această instituţie care ne dă o şansă să ne dezvoltăm România aici, la noi acasă, să ne recuperăm tradiţia, să ne recuperăm istoria şi să o punem în valoare”, a declarat primarul PSD al Buzăului, Constantin Toma.

În plus, edilul a mulțumit filialelor partidelor, care au înţeles că, dincolo de politică, trebuie să fie „alături de oraş şi de România”, indicând în acest sens USR-PLUS, Pro România, PMP, ALDE şi prefectul. Constantin Toma a adresat o solicitare către membrii filialei judeţene PNL să fie şi ei alături de iniţiativa împotriva demiterii lui Costel Vînătoru.

De asemenea, Toma a anunţat că dacă cercetătorul Costel Vînătoru nu va fi repus în funcţie, vor urma şi alte proteste.

Primarul a mai citit mesaje de susţinere pentru Costel Vînătoru transmise de către actorul Dan Puric şi Irina Marghiloman, ultimul descendent al omului politic conservator buzoian Alexandru Marghiloman.

„Prin această măsură iresponsabilă ucideţi fără scrupule în mod public o vocaţie şi o conştiinţă românească aflată în slujba ţării de o viaţă întreagă, în acelaşi timp daţi o lovitură de neiertat ţării în care şi dvs v-aţi născut, atacând în mod inconştient temelia de bază, sămânţa cu suflet de creştin. Vă rog să reveniţi asupra acestei decizii ca să nu purtaţi responsabilitatea acestui dublu asasinat, căci aţi lovit nu numai în ceea ce ne-a rămas, sămânţa neamului, ci şi în paznicul ei, cel care a salvat-o, a crescut-o şi a păzit-o cu tot sufletul din vocaţia de creştin şi de român”, este mesajul transmis de actorul Dan Puric, cetăţean de onoare al municipiului Buzău.

Printre cei care au mai ţinut discursuri la miting s-au mai numărat conf.dr. ing. Adrian Peticilă la Facultatea de Horticultură din Bucureşti, Adrian Izvoranu, directorul Casei de Comerţ Unirea, regizorul Mihai Vişinescu, preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Teofor, reprezentanţi ai Asociaţiei de producători Vidra, Asociaţiei producătorilor bio din România şi ai altor asociaţii şi cooperative de producători agricoli.

Primarul Toma a adresat sâmbătă, 14 decembrie 2019, o invitaţie „românilor din Buzău şi de pretutindeni” să vină în Piaţa Dacia din Buzău la mitingul pentru susţinerea cercetătorului Costel Vînătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice, demis joi de către ministrul Agriculturii din funcţia de director al Băncii naţionale de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice, instituţie înfiinţată în luna septembrie prin hotărâre de guvern.

Primarul Toma şi-a argumentat demersul prin faptul că această decizie de demitere a cercetătorului Vînătoru este „un atac direct la întreaga comunitate buzoiană şi la sănătatea românilor”, el făcând un apel pentru stoparea acestui „abuz”.

MADR arată cu degetul către Costel Vînătoru

La câteva ore de la protest, ministerul de resort a dat publicității un document potrivit căruia, în prezent, există doar o singură Bancă de Gene funcțională – Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava, care reprezintă România în cadrul organismelor europene și internaționale (FAO - Programe europene de resurse genetice vegetale) și care, prin contribuțiile acesteia, a făcut deja vizibil efortul României în direcția conservării patrimoniului genetic.

„Aceasta are toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiții care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăți vegetale. În prezent, colecțiile băncii numără peste 18.000 de probe, aparținând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populații vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, cromatice și medicinale”, se menționeză în documentul de presă. „Este important de precizat faptul că printr-un proiect ADER 3.1.2. finanțat din bugetul MADR, coordonat de Banca de Gene Suceava la care SCDL Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informații relevante despre germoplasma de la SCDL Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava”.

Conform sursei citate, fosta conducere a MADR încearcă să propage în spațiul public informații menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înființării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională. În plus, mai precizează vocile autorizate ale ministerului de resort, fosta conducere a adoptat HG 112/2018 prin care Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea ASAS.

„Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituții din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oportunitatea acestei decizii a urmărit elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020 în vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de HG 690/2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău”, se mai menționează în comunicat.

Astfel, având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat ființă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău și până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, așa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se așteaptă de la noul director, Adrian Ionuț Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi, conform documentului de presă.

Banca de Gene Suceava a funcționat ca parte componentă a Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor în perioada 2009-2018 fiind finanțată din bugetul MADR în toată această perioadă.

Conform comunicatului MADR, Banca de Gene Buzău ar fi, în prezent, un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă și mai ales fără să țină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională care nu a fost menționată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019.

„Reafirmăm determinarea actualei conduceri a MADR pentru a genera politici agricole prin care să reducem deficitul balanței comerciale și implicit de a utiliza în cultură soiuri și hibrizi obținuți de cercetarea agricolă românescă. Asigurăm pe toți cei ingrijorați de informațiile apărute în spațiul public că MADR va susține cercetarea agricolă din România și va elebora inclusiv măsuri de finanțare provenite din fonduri europene pentru perioada 2021-2027 pentru ca sectorul de cercetare agricolă să iasă din declin și să furnizeze fermierilor din România soiuri și hibrizi creați de cercetarea românească în vederea creșterii competitivității sectorului agroalimentar românesc. Domnul Costel Vânătoru, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău, poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național”, precizează în final reprezentanții ministerului.

Fostul director al AFIR, Adrian Chesnoiu, a fost delegat joi, 12 decembrie 2019, la Banca de resurse vegetale din Buzău, înlocuindu-l pe Costel Vînătoru, cel care fusese detaşat timp de un an de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău pentru implementarea acestui proiect.

sursa: MADR, Agerpres

foto credit: Libertatea

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind