Vineri, 27 Martie 2020 11:17

PANICĂ. Produsul alimentar de bază la care prețul angro s-a triplat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă la începutul lunii martie, înainte ca preşedintele Donald Trump să declare stare de urgenţă naţională, prețul angro al unei cutii cu 12 ouă tip „Midwest large” era de 1,03 USD, în prezent, acest produs este comercializat cu 3,09 dolari americani.

Totul în condițiile în care consumatorii se grăbesc să îşi facă stocuri înainte de a fi izolaţi din cauza coronavirusului, au declarat precizat reprezentanți ai Urner Barry, entitate care monitorizează evoluţia zilnică a preţului produselor alimentare, citați de Reuters și preluați de Agerpres.

Majorarea preţurilor ouălor ar putea avea consecinţe importante pentru consumatori. Și asta în condițiile în care ouăle reprezintă o modalitate relativ ieftină de asigurare a necesarului de proteine şi un produs de bază pentru 93% din gospodăriile americane.

De asemenea, au crescut şi preţurile pentru consumatori, chiar dacă nu la fel de mult precum preţurile angro, afirmă experţii. Și asta deoarece unele magazine nu au transferat încă preţurile mai mari din angro către consumatori.

„Preţurile la ouă sunt în creştere pentru că majorarea s-a făcut brusc. Furnizorii văd un nivel al cererii de patru, cinci şase ori mai mare decât înainte”, susţine Brian Moscoguiri, director la Urner Barry.

Acesta susţine totodată că actuala creştere a preţurilor la angro depăşeşte ceea ce s-a întâmplat în 2015, când a avut loc epidemia de gripă aviară, şi se datorează unei cereri crescute.

În plus, Moscoguiri a subliniat că în luna ianuarie 2020, preţul angro la ouă a scăzut până la 0,78 dolari pentru un carton de 12 ouă, o evoluţie normală după sărbători, după care în februarie a crescut până la 1,03 dolari, nivel la care a rămas până la începutul lunii martie.

Însă, în condițiile în care consumatorii au început să îşi umple cămările şi frigiderele pentru a se pregăti pentru o izolare prelungită în comunităţile lor pe măsură ce SUA se chinuie să ţină sub control răspândirea rapidă a noului coronavirus, în ultimele săptămâni cererea a crescut pe măsură.

Nu în ultimul rând, Brian Moscoguiri a subliniat că Urner Barry înregistrează în mod frecvent creşteri ale cererii la nivel regional legate de furtuni de zăpadă, când oamenii încearcă să facă cumpărături în avans pentru a se pregăti.

La rândul său, Jayson Lusk, profesor de economie la Purdue University, a spus că este greu de spus dacă creşterile de preţuri se datorează majorării cererii sau unui anumit oportunism din partea furnizorilor.

„Ceea ce determină creşterea preţurilor este cererea mai mare, consumatorii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ouă”, a spus Jayson Lusk.

Cadrul didactic a mai precizat că Biroul de statistică urmăreşte evoluţia preţurilor de retail, însă datele pentru luna martie vor fi publicate abia luna viitoare.

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies