Miercuri, 31 Martie 2021 11:52

Agricover Holding listează cea mai mare emisiune de obligațiuni a unei companii antreprenoriale românești la BVB

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Agricover Holding listează cea mai mare emisiune de obligațiuni a unei companii antreprenoriale românești la BVB agricover

Agricover Holding S.A., principalul jucător din agribusiness-ul românesc, a făcut primul pas pe Bursa de Valori București (BVB), unde a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 milioane de euro și cu maturitate de cinci ani, aceasta fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative a unei companii antreprenoriale românești la BVB, anunțau marți, 30 august 2021, vocile oficiale ale companiei.

Obligațiunile emise de Agricover Holding S.A. în cuantum de 40 milioane euro sunt negarantate, valoarea nominală a unei obligațiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%. Emisiunea s-a desfășurat printr-un plasament privat la BVB încheiat în luna ianuarie 2021, care a fost suprasubscris și s-a bucurat de o audiență diversificată, atât în rândul investitorilor instituționali (fonduri deschise de investiții, bănci comerciale, instituții financiare internaționale), precum și în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Capitalul atras prin emisiunea de obligațiuni este destinat finanțării operațiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding S.A., specializată exclusiv în finanțarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni, instituția financiară nebancară își propune să mențină ritmul alert de creditare al fermierilor români și să contribuie pe mai departe la creșterea susținută, pe baze sustenabile, a performanței agriculturii locale.

Într-o ceremonie oficială, dar restrânsă, Radu Hanga, președintele CA al BVB a precizat că Agricover Holding este a doua companie din zona agriculturii care se alătură Bursa de Valori București ca platformă de finanțare.

„(…) Am avut deja, anul acesta, patru emisiuni de obligațiuni listate la BVB, în valoare totală de aproape 300 de milioane de euro. Acum o să depășim acest prag cu emisiunea aceasta de la Agricover. (…) Agricover este principalul jucător în agribusiness-ul românesc, un jucător care realizează interfața dintre producătorii de inputuri și agricultorii români și, de asemenea, colector a ceea ce produce agricultura românească.

Ne bucurăm că vă avem alături de noi. Este a doua companie din zona de agricultură care vine către Bursa de Valori București. Ne bucurăm să vă ajutăm nu doar ca și platformă de finanțare, ci până la urmă și ca și platformă de imagine, ca și poziționare de companie locală, care sprijină producătorii români”, a afirmat Hanga, președintele CA al BVB.

De asemenea, Ștefan Bucătaru, membru CA al Agricover Holding, a precizat că pentru compania pe care o reprezintă, piața de capital reprezintă o oportunitate a creării unei punți de legătură între cât mai mulți și cât mai diversificate categorii de investitori și agricultură „pe care noi o considerăm o poveste de real succes românesc”.

„Cererea de produse agroalimentare este în creștere, va continua să crească pe termen foarte lung, pe măsură ce populația plantei crește, iar suprafețele arabile disponibile la nivel global sunt amenințate, inclusiv de ritmul alert al schimbărilor climaterice. România are un potențial agricol foarte bine cunoscut. Accesul direct la bazinul Mării Negre oferă avantaje logistice clare, iar fermierii români demonstrează cu statistici clare, independent validate, că au o capacitate deosebită de a absorbi procesul tehnologic.

Prin intermediul pieței de capital, oferim posibilitatea investitorilor din România să se alăture acestui demers astfel încât, împreună, să dezvoltăm o agricultură românească performantă, o agricultură competitivă și, mai ales, o agricultură sustenabilă”, a menționat totodată Ștefan Bucătaru, membru CA al Agricover Holding.

Holding cu 1.000 de angajați

Agricover Holding S.A. este o societate de tip holding și reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover S.A. (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN S.A. (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș S.A. (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology S.R.L. (prin care Grupul intenționează, începând cu 2022, să ofere fermierilor acces la cele mai noi inovații în agricultura mondială și, practic, să le faciliteze acestora o transformare a modului în care își desfășoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale).

Încă de la înfiinţare, Grupul Agricover şi-a propus să deservească fermierii români şi să le ofere soluţii inovatoare, adaptate nevoilor lor, astfel încât aceştia să își poată consolida în mod sistematic şi sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante şi la soluţii de finanţare adaptate specificului sectorului agricol. Grupul are o contribuţie directă la performanţele foarte bune ale fermierilor români, care, în ultima decadă, şi-au crescut constant productivitatea medie la hectar pentru culturile de cereale şi oleaginoase, înregistrând în perioada 2017-2019 un nivel ce reprezintă 93% din media Uniunii Europene, respectiv 75% din productivitatea înregistrată în Franţa, 77% din productivitatea înregistrată în Germania şi depăşind cu 19% randamentul mediu al fermierilor din Polonia.

În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding S.A. își desfășoară activitatea peste 1.000 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.000 de clienți fermieri activi, care exploatează peste 2,2 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

Acționarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participație de 87,269% din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,727% din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture B.V., membră a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecția plantelor și semințe certificate, deține 10,000% din acțiunile Agricover S.A..

Agricover Holding S.A. a încheiat anul 2019 cu venituri consolidate de peste 1,65 miliarde de lei (creștere cu peste 25% față de 2018), în timp ce soldul creditelor nete acordate fermierilor de subsidiara sa specializată Agricover Credit IFN S.A. la 30 iunie 2020, era de 1,832 miliarde lei, cu 22% peste nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019.

BVB administrează piețe de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme multilaterale de tranzacționare și furnizează o gamă variată de servicii participanților la piețele financiare. Bursa de Valori București este o societate listată pe propria piață din 2010. Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, în septembrie 2019, promovarea pieței de capital din România la statutul de Piață Emergentă Secundară. Din 21 septembrie 2020, România este inclusă propriu-zis în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente.

Înregistrarea evenimentului care a avut loc la BVB este disponibilă în josul articolului, după link-urile active.

Media

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies