Marți, 11 Aprilie 2023 12:18

Cerere adresată MAE pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale ucrainene

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a primit recent din partea PSD o cerere de inițiere a unor discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.

„PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră. Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, se precizează într-un comunicat al partidului de guvernământ.

Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii.

Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie.

„O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”, au conchis cei din PSD.

Măsura celor din partidul aflat la putere survin și ca urmare a protestelor recente ale fermierilor români.

Ca măsură de salvgardare a activităților fermierilor si a sectorului agroalimentar, fermierii români au solicitat președintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, președintelui PSD, Marcel Ciolacu, și ministrului Agriculturii, Petre DAEA, să reprezinte interesele României cu mai mare fermitate și să întreprindă toate demersurile legale și diplomatice care se impun pentru interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole de proveniență Ucraina în perioada 15 iunie 2023 - 15 martie 2024.

HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol