Joi, 11 Ianuarie 2024 09:16

Piața imobiliară din România înregistrează un număr mic de tranzacții și tot mai puține oferte

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primele trei luni ale anului 2024 pot aduce pe piața imobiliară din România o criză atipică, una caracterizată de un număr mic de tranzacții și tot mai puține oferte, cu majorări la prețul locuințelor și stabilizarea valorii IRCC.

Specialiștii contactați recent de Beigloo PR recomandă în continuare pentru tranzacțiile din piața imobiliară creditele cu dobândă fixă, care sunt cu 30% mai avantajoase decât cele cu dobândă variabilă.

„Primul trimestru va aduce o încetinire a ritmului de tranzacții, poate chiar o contractare a pieței. Vor fi mai vizate vânzarile decât chiriile. [...] Evoluția trimestrelor următoare va fi strans legată de cea a creditării și, ca element de noutate, de evoluția trendului de future banking și al fintech. Majoritatea tranzacțiilor de vânzare, pe segmentul rezidențial, deja se întâmplă în procent foarte mare 70-80% cu cash. Există lichidați, însă și o precauție crescută în ceea ce privește cheltuielile,” a precizat Oana Ivan pentru sursa mai sus amintită.

Conform precizărilor lui Valentin Anghel, CEO AVBS, IRCC nu a suferit modificări majore de la 1 ianuarie 2024 (valoarea actuală fiind de 5.97%), vestea bună fiind aceea că ratele românilor nu au suferit nici ele modificări.

„Românii care vor contracta în noul an credite ipotecare noi, se vor putea îndrepta către dobânzile fixe care, la acest moment, sunt mult mai scăzute decât cele variabile. Cei care se confruntă dificultăți în achitarea ratelor lunare la creditele ipotecare contractate în trecut, pot opta pentru o soluție de refinanțare care să le ușureze situația. Prin refinanțare pot obține dobânzi fixe mai mici decât actuala dobândă variabilă, iar ratele pot să se diminueze cu 20%-30%”, a adăugat Anghel.

Acesta a mai precizat că, în domeniul brokerajului de credite, nu este percepută așa numita criză. Anul 2024 a început în forță, iar românii accesează credite ipotecare cu dobândă fixă deoarece de peste un an de zile dobânda fixă este cea mai avantajoasă și mai sigură opțiune de finanțare.

„Românii nu-și pun în așteptare planurile, ci contractează în continuare credite ipotecare pentru achiziționarea de locuințe, considerând 2024 un moment oportun. În prezent, cea mai bună dobândă fixă a momentului este pe 3 ani și pornește de la marja de 5.75%, la care se adaugă costul de asigurare de viață, iar din anul 4 dobânda devine variabilă și va fi formată din marja băncii de 2.1% + IRCC. Așadar, pentru cei ce vor să cumpere o locuință în 2024, recomand creditul ipotecar cu dobândă fixă și orientarea către specialiști în creditare care să asigure cea mai bună ofertă de creditare din piață, conform profilului de client”, a precizat totodată Anghel.

Cresc prețurile locuințelor

În viziunea lui Veaceslav Vlas, CEO Ecovillas Company, prețurile vor crește în următoarele luni pe fondul unui număr redus de proprietăți aflate la vânzare. Aceste ajustari de preturi vor fi dictate și de cererea din piață, dar și de ceea ce oferă proprietatea aflata la vânzare.

De asemenea, pe termen mediu si lung, așteptările sunt ca prețurile să crească, mai ales pentru proprietățile din zonele centrale și de nord, unde se preconizează creșteri cu 30-50% in urmatorii 2-5 ani.

„Piețele regionale au specificul lor, dat de localizarea geografică (orașele din apropiere graniței de nord, de exemplu), de evoluția infrastructurii (autostrăzi, aeroporturi), de investițiile strategice (fabrici, hoteluri operate internațional etc), însă nu avem piețe supra-incalzite în acest moment. Este un moment bun pentru inițiat discuții pentru achiziții și investiții, întrucât presiunea pentru decizie este mult mai scăzută decât la finalul lui 2023, și, chiar daca nu se obțin discounturi spectaculoase, se pot negocia condiții de plată bune”, a conchis Vlas.HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol