Vineri, 02 Aprilie 2021 15:11

Experții trag un semnal de alarmă: cost sporit al bunurilor esențiale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Saltul prețurilor mărfurilor ar putea fi resimțit de consumatori în perioada următoare printr-un cost sporit al bunurilor esențiale, transmit experții XTB, broker de instrumente derivate.

„Mișcări importante s-au petrecut miercuri, 31 martie 2021, pe bursa de materii prime de la Chicago (CME), unde porumbul și soia au crescut cu limita maximă permisă față de sesiunea anterioară”, scrie Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia, în cea mai nouă analiză a sa. „În termeni procentuali, saltul a fost de 5.1% pentru soia și 4.6% pentru porumb. Grâul a fost impulsionat cu 2.9%, la rândul său (fiind deseori corelat parțial cu porumbul). Variații pozitive a înregistrat porumbul miercuri și la Matif, bursa europeană, avansând cu 2.7% la 216.75 EUR/tonă.”

Raportul USDA a fost catalizatorul, adaugă expertul XTB, aducând o surpriză majoră în privința suprafețelor însămânțate: 36,8 milioane hectare, față de 37,7 milioane hectare, potrivit estimărilor, pentru porumb, și 35,4 milioane hectare pentru soia, cu peste 930.000 ha sub estimări. „Față de anul precedent, o creștere de 1%, respectiv 5% a suprafețelor este considerată insuficientă în raport cu cererea”, a adăugat Cazacu.

China a redevenit anul acesta prima destinație pentru bunurile agricole ale SUA, susținând atât prețurile, cât și profitul fermierilor. Importurile în creștere au stat, de altfel, la baza unor așteptări ridicate pentru suprafețele noi plantate cu soia și porumb, pregătind astfel reacția pronunțată la anunțul USDA atunci când ștacheta înaltă nu a fost atinsă.

„Trendul porumbului pe piața futures americană este, în ultimele luni, ascendent. Prețurile sunt aproape de vârful ultimilor opt ani, după o creștere de peste 60% de la minimele din august (pentru contractul cu scadența mai) până miercuri la închidere. Boabele de soia se află la sub 2% de vârful ultimilor 7 ani. Raportările pozițiilor non-comerciale mari pentru porumb (cei care nu sunt producători) pentru 23 martie 2021 arată o poziționare long (pe creștere) de 538.700 de contracte, cu peste 29.000 peste săptămâna precedentă. Am putea spune, din aceste date, că piața se aștepta încă de acum aproape o săptămână la o tendință de creștere a prețurilor”, a mai precizat reprezentantul XTB.

Veștile bune pentru fermieri au, totuși, și alte implicații macroeconomice. Sunt stimulate, astfel, preocupări suplimentare în privința inflației. În Europa, porumbul este cu peste 35% mai scump față de finele lunii martie de acum un an, iar grâul cu peste 22%.

„Având în vedere creșterea înregistrată la nivelul petrolului, a altor produse din energia fosilă, a metalelor industriale (cuprul a avansat cu peste 77% în ultimul an, până la sfârșitul lui martie) un salt al inflației este de așteptat”, a explicat specialistul.

Deși piețele indică o anume preocupare față de dinamica generală a prețurilor, Fed și alte bănci centrale majore privesc riscurile inflaționiste drept temporare. Este de urmărit cu atenție segmentul materiilor prime în perioada următoare (1-2 trimestre). Fără o ajustare corectivă vizibilă de două cifre a mărfurilor principale, consumatorii pot resimți, în cele din urmă, un cost sporit al bunurilor esențiale.

În privința sectorului agricol, local, acesta se profilează ca un câștigător al tendințelor curente, orientate de asemenea favorabil pe termen scurt. Pentru PIB-ul României ar putea fi o veste bună.

„Reținem totuși că, în special în agricultură, estimările sunt supuse unor masive incertitudini date de variabilele numeroase implicate, de la vreme și factori naturali până la ritmul piețelor internaționale”, a conchis Cazacu.

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies