Joi, 21 Noiembrie 2019 17:02

Premierul israelian, inculpat pentru acte de corupţie

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Definitivarea procedurii de inculpare a premierului în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, pentru acte de corupţie, a fost anunțată joi, 21 noiembrie 2019, de către procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, acuzaţiile formale urmând să fie transmise instanţei judiciare.

„Decizia procurorului general în cazul premierului a fost luată după analizarea atentă a numeroaselor dubii exprimate de avocaţii acestuia în cursul audierilor desfăşurate la începutul lunii octombrie 2019. Toate suspiciunile au fost analizate profund, în cadrul procedurii prin care Biroul procurorului general a verificat sute de pagini referitoare la dubiile exprimate la audieri”, informează Parchetul General din Israel.

În luna februarie a acestui an, procurorul general Avichai Mandelblit decidea inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mită şi abuz de încredere, în trei dosare penale. Premierul în exercițiu a fost audiat în octombrie, în vederea prezentării argumentelor împotriva inculpării.

În prezent, procedura de inculpare a fost definitivată, iar acuzaţiile vor fi prezentate formal instanţei.

Este o premieră în istoria Israelului când un premier în funcţie este acuzat oficial de fapte penale.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de încredere, în „Cazul 2000”. Dosarul se referă la o presupusă acţiune a premierului israelian de a ajunge la o înţelegere cu Arnon „Noni” Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care să obţină materiale media favorabile în schimbul unor măsuri împotriva publicaţiei concurente Israel Hayom. Mass-media israeliană a relatat că şi Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de corupţie.

Totodată, Benjamin Netanyahu este inculpat pentru mită în „Cazul 4000”, în care este suspectat că a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq, cea mai mare firmă de telecomunicaţii din Israel, în schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News.

Nu în ultimul rând, premierul este pus sub acuzare şi în „Cazul 1000”, pentru abuz de încredere deoarece ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, în schimbul promovării intereselor acestora.

Încă din februarie 2018, poliţia israeliană recomanda autorităţilor judiciare, după mai mult de un an de investigaţii, inculparea pentru acte de corupţie a premierului Benjamin Netanyahu.

Sursa: Ynetnews.com, Times of Israel, Mediafax
Foto credit: AP, AFP

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies