Miercuri, 27 Noiembrie 2019 17:35

„Un complot periculos” a fost dejucat în Iran (Khamenei). Autorităţile iraniene „ascund în mod deliberat” amploarea represiunii (HRW)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În urma manifestaţiilor violente de la mijlocul lui noiembrie a.c., declanşate de o creştere a preţului la benzină, Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a anunţat miercuri, 27 noiembrie 2019, că ţara sa a dejucat „un complot periculos”.

„Poporul a dejucat un foarte mare şi periculos complot. Mulţi bani au fost cheltuiţi pentru a distruge, a întreprinde violenţe şi a ucide oameni”, a afirmat ayatollahul, citat de televiziunea de stat.

În repetate rânduri, „duşmanii” ţării, în special SUA şi Israelul, ar fi provocat revoltele care au durat câteva zile, conform afirmațiilor autorităților de la Teheran.

Pe de altă parte, organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) afirmă că autorităţile iraniene „ascund în mod deliberat” amploarea represiunii şi evită să dezvăluie bilanţul morţilor şi al arestărilor în cursul protestelor.

Declanşate la 15 noiembrie de anunţul creşterii preţului la benzină, manifestaţiile, violente în unele locuri, s-au răspândit rapid în cel puţin 40 de oraşe şi localităţi din Iran, fiind însoţite de incendii sau atacuri la staţii de benzină, comisariate, centre comerciale, moschei sau clădiri publice, potrivit presei iraniene.

Forţe de ordine au fost desfăşurate pentru a ţine sub control manifestaţiile, în timp ce autorităţile au anunţat că au restabilit calmul după mai multe zile de revolte într-o ţară lovită de o criză economică agravată de restabilirea şi înăsprirea din 2018 a sancţiunilor americane impuse Iranului.

Autorităţile au confirmat moartea a cinci persoane, patru membri ai forţelor de ordine ucişi de „agitatori” şi un civil, şi au anunţat aproximativ 500 de arestări, între care 180 de „lideri ai protestatarilor”.

Dar amploarea represiunii nu este clară la nivelul întregii ţări, din cauza blocării accesului la internet de către autorităţi.

Această întrerupere a internetului a făcut mai dificil pentru ONG-uri să reconstituie faptele din 15 noiembrie şi evenimentele din zilele următoare şi să stabilească un bilanţ.

HRW a acuzat autorităţile că „ascund în mod deliberat amploarea reprimării masive a manifestanţilor”, cerându-le să „anunţe imediat numărul morţilor, arestărilor, detenţiilor şi să permită o anchetă independentă pentru presupuse abuzuri”.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv Amnesty International, au raportat cel puţin 140 de morţi şi 7.000 de arestări, potrivit HRW.

Accesul la internet a fost restabilit în ultimele zile, cu excepţia reţelelor de telefonie mobilă, potrivit site-ului NetBlocks, care monitorizează libertatea accesului la internet în întreaga lume.

SUA au primit „aproape 20.000 de mesaje” care ilustrează „abuzurile regimului” iranian în timpul represiunii, a afirmat marţi, 26 noiembrie 2019, secretarul de stat american Mike Pompeo, ameninţând Teheranul cu noi sancţiuni.

Autoritățile iraniene au anunţat luni, 25 noiembrie 2019, că a restabilit calmul după mai multe zile de manifestaţii de furie şi de violenţe.

sursa: AFP

foto credit: The Washington Post

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies