Miercuri, 26 Mai 2021 08:17

Cât de eficiente mai sunt vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 la trei luni de la prima doză

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Cât de eficiente mai sunt vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 la trei luni de la prima doză Regina Maria

Rezultatele celei de-a doua etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal, cercetare realizată de rețeaua de sănătate Regina Maria, etapă care continuă cercetarea lansată în ianuarie 2021 și care a evaluat dinamica anticorpilor post vaccinare pentru a estima nivelul de protecție asigurat de vaccin împotriva infectării cu SARS-CoV-2, indică faptul că, la trei luni de la prima doză, se observă o scădere a cantității de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficiența vaccinurilor.

„Potrivit datelor colectate (...), la trei luni de la prima doză se observă o scădere a cantității de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficiența vaccinurilor. Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%.

„În cazul pacienților post-COVID-19, care au avut cantități inițiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienților non-COVID-19. Media cantității de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, față 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferență, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

„Cantitatea maximă de anticorpi înregistrată în studiul rețelei de clinici, la 90 de zile de la prima doză de vaccin, este de 33.081 U/ml. Scăderea titrului de anticorpi era așteptată, însă eficacitatea răspunsului imun rămâne ridicată, indicând un nivel ridicat de protecție în fața virusului SARS-CoV-2. Datele din studiul citat sunt consistente cu cercetările științifice internaționale. Un studiu publicat recent în prestigioasa revistă «The New England Journal of Medicine» a relevat că nivelurile de anticorpi scad cu timpul, însă rămân la un nivel protector eficient pentru a apăra organismul în fața bolii”, se menționează într-un comunicat remis la redacție.

Eșantion de 395 persoane vaccinate cu serul Pfizer

Potrivit documentului de presă trimis la redacție, după debutul primei etape de vaccinare, rețeaua de clinici citată a înrolat în acest studiu un eșantion de 395 persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. Faza II a studiului constă în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de trei luni după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de șase luni post-vaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.

Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare, s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, bazată pe tehnica chemiluminiscenței, cu evidențierea și titrarea anticorpilor lg anti-Spike.

„În această etapă a studiului, ne-am dorit să analizăm dinamica evoluției titrului de anticorpi la trei luni de la începerea schemei de vaccinare și, mai ales, modul în care răspunde organismul uman în fața virusului. Concluziile noastre sunt îmbucurătoare, pentru că observăm că, deși se înregistrează o scădere a cantității de anticorpi, eficiența vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat. Valoarea de referință analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depășesc acest prag indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat”, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice din cadrul rețelei de clinici.

1,26% din totalul persoanelor cuprinse în studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 după vaccinare

Un procent de 8% - 33 din totalul celor 395 de persoane testate au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi față de testarea anterioară. Aceste creșteri au variat între 20U/ml și 13.472 U/ml. 6 dintre acești pacienți au declarat că au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19, se mai arată în informarea citată.

„Am acordat o atenție deosebită în cazul celor 33 de persoane ce au înregistat creșteri ale nivelului de anticorpi. Toți au realizat suplimentar testarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, anticorpii specifici COVID-19, pentru a vedea dacă au trecut prin boală. Dintre aceștia, 3 persoane au dezvoltat astfel de anticorpi, toți fiind anterior confirmați pozitiv prin testarea RT-PCR de diagnostic”, a adăugat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, angajat al aceleiași rețele de sănătate.

Din totalul persoanelor testate, doar cinci pacienți au fost diagnosticați cu COVID-19 după vaccinare – un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu. Toți cei cinci pacienți au făcut forme ușoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovedește, încă o dată, eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor grave și a spitalizării. Așa cum era de așteptat, acești pacienți au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi. Toate persoanele care au înregistrat creșteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezența anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, care nu apar după vaccinare, trei dintre rezultate indicând anticorpi specifici trecerii prin infecție.

„Datele studiului indică faptul că există pacienți care dezvoltă anticorpi chiar și după trecerea celor șapte zile post-rapel, când schema de vaccinare se consideră încheiată și cantitatea de anticorpi își atinge potențialul maxim. O creștere a anticorpilor în timp nu indică neapărat o posibilă infecție sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul că persoana în cauză dezvoltă anticorpi într-un timp mai lung de la momentul vaccinării”, a precizat Corina Cristea, Medic specialist Epidemiolog.

Impactul vaccinurilor în fața formelor grave a fost dovedit și într-un studiu publicat în revista Lancet, care a analizat datele din teren ale tuturor persoanelor vaccinate în Israel. Schema completă de vaccinare este extrem de eficace în toate grupele de vârstă în prevenirea infectării simptomatice și asimptomatice cu virusul SARS-CoV-2, dar și împotriva spitalizării pentru formele moderate și grave, inclusiv decesele cauzate de COVID-19. Datele din Lancet, confirmate în România de concluziile din studiul REGINA MARIA, sugerează că vaccinarea ajută foarte mult în controlul pandemiei.

Persoanele supraponderale pot înregistra valori mai crescute ale nivelului de anticorpi

Datele din studiul citat indică o concluzie interesantă - indivizii supraponderali au înregistrat valori medii relativ mai mari decât cei normoponderali, atât la o lună după vaccinare, cât și la 90 de zile. Scăderea titrului de anticorpi este mai puțin accentuată în cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boală anterior vaccinării.

Astfel, pentru subiecții supraponderali sau care pezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi măsurată la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, față de 1.856 U/ml cât a fost cantitatea medie în rândul pacienților normoponderali.

Peste patru milioane de persoane sunt vaccinate împotriva COVID-19 în acest moment în România, dintre care peste trei milioane cu ambele doze de vaccin.

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies