Marți, 12 Noiembrie 2019 12:04

Drapel, decorat cu Ordinul Serviciul Credincios

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Marți, 12 noiembrie 2019, drapelul Statului Major al Apărării a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii.

Potrivit spuselor ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, această decoraţie recunoaşte contribuţia tuturor militarilor în rezervă şi retragere, în mod deosebit celor care au lucrat în Statul Major General şi a şefilor statului major general.

„Îi salutăm şi pe cei peste 1.200 de militari români care astăzi scriu istorie în misiunile externe ale României”, a continuat Ciucă.

Șeful MApN a mai spus că, în această zi, gândurile tuturor se îndreaptă şi către cei 30 de camarazi căzuţi în ultimii ani în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Bosnia-Herţegovina, precum şi la cei peste 190 care au fost răniţi.

„Statul Major al Apărării a dovedit că poate acţiona ca o echipă profesionistă, care ştie să lucreze integrat şi eficient. Aceste calităţi vor fi cu atât mai importante în noul mediu de securitate, imprevizibil şi extrem de volatil. Apărarea ţării noastre poate fi concepută doar prin prisma unei abordări colective, bazată pe valori comune, iar experienţa acumulată de Armata României în cadrul NATO şi Uniunii Europene ne asigură un statut solid în relaţia cu armatele aliate şi partenere”, a afirmat ministrul Apărării.

El a dat asigurări că România va continua să dezvolte parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv din perspectiva sprijinului pe palierul implementării obiectivelor naţionale, în contextul procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare.

„Vom îndeplini în continuare angajamentele de împărţire echitabilă a responsabilităţilor, respectiv contribuţie financiară, capabilităţi şi participarea la misiuni, prin alocare şi în viitor a 2% din PIB pentru apărare şi ne vom concentra pe programele de înzestrare a Armatei României cu tehnică şi echipamente moderne, demnă de o ţară aliată. Astfel, vom continua să ocupăm unul din primele locuri în cadrul NATO în acest domeniu, ceea ce confirmă că ţara noastră este un partener credibil în cadrul NATO şi UE”, a continuat ministrul Apărării.

Potrivit spuselor sale, ziua de 12 noiembrie 1859 reprezintă una dintre cele mai importante date din calendarul tradiţiilor militare, o adevărată zi de naştere a Armatei Române moderne.

„Acum 160 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfiinţa Corpul de stat major general al Principatelor Unite, structură de conducere care a elaborat şi implementat în deceniile care au urmat toate deciziile cu impact major asupra organismului militar românesc. Nu întâmplător, Statul Major al Apărării este de o vârstă cu România modernă”, a continuat Ciucă.

După citirea decretului prezidenţial de acordare a decoraţiei, aceasta a fost fixată pe drapelul SMAp, a fost intonat Imnul Naţional al României, iar drapelul de luptă a fost introdus în formaţie.

Totodată, a avut loc şi activitatea de acordare de distincţii şi Embleme de onoare ale Statului Major al Apărării.

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind