Luni, 05 Aprilie 2021 11:49

VIDEO - Ziua NATO. Sărbătoare cu tensiuni majore la nord-est de România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
VIDEO - Ziua NATO. Sărbătoare cu tensiuni majore la nord-est de România MApN

„Astăzi sărbătorim 17 ani de când facem parte din cea mai puternică alianță militară din lume”, scria duminică, 4 aprilie 2021, ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, pe pagina sa oficială de socializare.

„Azi este Ziua NATO în România. De 17 ani, executăm misiuni în teatrele de operații, pe mare, în teren și în aer, alături de partenerii noștri din alianță. (...) Această zi se marchează, începând din anul 2005, în prima  duminică a lunii aprilie. La alegerea datei s-a ținut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianța Nord-Atlantică (29 martie 2004) și de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004)”, scria Ciucă pe Facebook.

Și Mircea Geoană, înaltul reprezentant al României la NATO, a surprins într-o postare pe social media importanța aderării țării noastre la structurile euro-atlantice. Cu această ocazie, el a tras un semnal de alarmă și a precizat că, în prezent, trăim într-o lume plină de riscuri, de incertitudini, de intensă competiție geopolitică.

„Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat un moment de cotitură în istoria sa, una agitată și cu o geografie foarte expusă. Niciodată nu am avut atât de multe garanții de securitate cum avem astăzi. Este o dovadă a faptului că suntem o țară predictibilă, liberă și democratică. Trăim într-o lume plină de riscuri, de incertitudini, de intensă competiție geopolitică. A fi membri NATO, a fi membri ai Europei, a fi parte a acestei familii occidentale de democrații și de națiuni libere reprezintă cea mai importantă garanție pentru astăzi și pentru viitor.

Pentru că această apartenență la NATO este o asigurare pe termen lung pentru țara noastră. Și trebuie să fim mândri că suntem parte influentă a celei mai de succes alianțe din istoria umanității. În ceas aniversar, vreau să le mulțumesc militarilor noștri și tuturor acelor care cred în destinul euro-atlantic al României!”, scria la rândul său pe Facebook, Mircea Geoană.

„Rusia nu reprezintă ameninţări pentru nicio ţară din lume”

La doar o zi distanță, Administraţia Vladimir Putin a reiterat că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare și a respins preocupările exprimate de Alianţa Nord-Atlantică.

„Armata rusă transferă militari pe teritoriul Rusiei în direcţia pe care o consideră necesară, pentru a garanta securitatea ţării. Nu trebuie să fie nimeni alarmat”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Tass. „Rusia nu reprezintă ameninţări pentru nicio ţară din lume, nu reprezintă ameninţări nici pentru Ucraina.”

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupări privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

„Membrii Alianţei Nord-Atlantice împărtăşesc preocupările referitoare la activităţile militare ruse de amploare efectuate în interiorul şi în jurul Ucrainei”, a declarat un oficial NATO citat de agenţia Reuters.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că a primit asigurări din partea omologului său american, Joseph Biden, că Statele Unite vor apăra Ucraina în cazul unei „agresiuni” a Rusiei. Volodimir Zelenski a anunţat că a discutat prin telefon, vineri, cu preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden.

„Am discutat în detaliu despre situaţia din Donbas. Preşedintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va fi lăsată niciodată singură în faţa agresiunii Rusiei”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Preşedinţia SUA a confirmat informaţiile.

„Preşedintele Joseph Biden a vorbit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Biden a afirmat susţinerea neclintită a Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări, în contextul agresiunilor continue ale Rusiei în Donbas şi Crimeea”, a anunţat Casa Albă vineri.

Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene.

Pentru VIDEO, fie dați click pe link-ul YouTube de aici: https://youtu.be/IORHCXU3wlo , fie vizualizați mai jos:

Media

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies