Joi, 15 Aprilie 2021 16:44

VIDEO – Militarii români se întorc acasă! „A venit momentul retragerii” (Ciucă, MApN)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
VIDEO – Militarii români se întorc acasă! „A venit momentul retragerii” (Ciucă, MApN) MApN

Într-o declarație postată pe pagina sa oficială de Facebook, ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, recunoaște că este momentul retragerii militarilor români din Afganistan, laolaltă cu forțele aliate.

- Videoclipul cu declarațiile ministrului Ciucă poate fi vizionat derulând pagina -

„Împreună cu aliații din NATO, am decis că a venit momentul retragerii forțelor militare aliate din Afganistan. Acest proces va demara la 1 mai și se va încheia până la 11 septembrie 2021. Concomitent cu sprijinirea procesului de pace din regiune, este important să acordăm o atenție deosebită măsurilor de asigurare a protecției forțelor NATO din Afganistan în timpul procesului de retragere a militarilor. Pentru Ministerul Apărării Naționale, misiunea se va încheia numai atunci când toți militarii români vor fi în siguranță, acasă!”, a scris Ciucă pe pagina sa de socializare, joi, 15 aprilie 2021.

Aliații promit menținerea angajamentelor față de afgani

În aceeași zi, secretarul de stat american, Antony Blinken, a efectuat o vizită neanunţată în Afganistan, pentru a oferi garanţii Administraţiei de la Kabul privind menţinerea sprijinului acordat de Washington în pofida retragerii trupelor SUA, informează agenţia Associated Press.

„Am vrut să demonstrez prin această vizită continuarea angajamentelor Statelor Unite faţă de Republica Islamică Afganistan. Parteneriatul se modifică, dar parteneriatul în sine continuă”, a declarat Antony Blinken, pe parcursul întâlnirii acestuia cu preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani.

„Respectăm decizia Statelor Unite şi ne ajustăm priorităţile”, a afirmat, la rândul său, preşedintele afgan, Ashraf Ghani.

Ulterior, cu ocazia întâlnirii cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, Antony Blinken a precizat: „Avem un nou capitol, dar este un capitol pe care îl scriem împreună”.

„Suntem recunoscători poporului american, Statelor Unite, Administraţiei de la Washington”, i-a transmis Abdullah Abdullah lui Antony Blinken.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York şi Washington.

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat că a discutat cu omologul său din SUA, Joseph Biden, despre planul retragerii trupelor americane, subliniind că serviciile de securitate afgane sunt pregătite să preia toate sarcinile în materie de apărare.

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA, William Burns, a avertizat că retragerea trupelor occidentale din Afganistan generează riscuri "semnificative" privind amplificarea terorismului.

Media

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies