Marți, 15 Februarie 2022 18:18

Jens Stoltenberg: „Mişcările trupelor ruse nu reprezintă o detensionare în mod real a situaţiei”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ca urmare a anunțului făcut de Rusia, marţi, 15 februarie 2022, cu privire la startul reducerii propriilor efective militare de la frontiera cu Ucraina, Ministerul de Externe de la Moscova denunţând „eşecul propagandei Occidentului”, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că există motive de „optimism prudent” în contextul continuării eforturilor diplomatice.

Mişcările trupelor ruse nu reprezintă o detensionare în mod real a situaţiei. Trebuie să observăm o retragere semnificativă şi durabilă a forţelor militare”, a adăugat Stoltenberg.

La rândul său, premierul britanic, Boris Johnson, a acuzat Rusia că transmite „mesaje mixte”, salutând „semnalele privind deschiderea diplomatică”, dar avertizând că rapoartele serviciilor secrete „nu sunt încă încurajatoare”.

„Anunţul privind retragerea unor trupe ruseşti este un semn bun”, Scholz

Anunţul retragerii unor trupe ruseşti concentrate la frontiera cu Ucraina este un semn bun, a precizat la rândul său, la Moscova, cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP şi Reuters.

Faptul că auzim acum că unele trupe sunt retrase este, în orice caz, un semn bun. Sperăm că se va continua”, a spus Scholz.

Cancelarul german s-a declarat convins de asemenea că eforturile diplomatice pentru evitarea unui conflict „sunt departe de a fi epuizate”.

Este clar pentru toţi europenii că o securitate durabilă nu poate fi obţinută contra Rusiei, ci ea este posibilă doar împreună cu Rusia”, a afirmat el. „Trebuie să se poată găsi o soluţie. Indiferent cât de dificilă şi de gravă pare să fie situaţia, refuz să spun că este fără speranţă”.

El a mai declarat că Occidentul şi Rusia trebuie să încerce să ajungă la un compromis asupra chestiunilor de securitate europeană fără ca niciuna dintre părţi să nu fie nevoită să renunţe „la principiile sale”.

Scholz a declarat totodată că este hotărât să se asigure că tranzitul gazului prin Ucraina funcţionează.

Suntem angajaţi să garantăm că tranzitul gazului în Europa funcţionează prin Ucraina, Belarus, Polonia şi (gazoductul) Nord Stream 1 în conformitate cu acordurile pe care le avem. Şi vrem de asemenea să asigurăm o evoluţie paşnică în Europa”, a precizat cancelarul german.

Întrebat despre gazoductul Nord Stream 2, el a reiterat că, deşi vrea să garanteze că nu va avea loc nicio confruntare în Ucraina, dacă acest lucru se va întâmpla totuşi, atunci vor exista consecinţe.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

HWP5Red animated arrow down

Afilieri

MediaSind

 

LMP2019

smart pol

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

 

 

 

 

Cookies