Recent, Taiwanul a demarat exerciţii militare cu muniţie reală pentru a testa pregătirea de luptă ca răspuns la exerciţiile chinezeşti în curs de desfăşurare, care au inclus lansarea de rachete în apele din largul insulei cu 23 de milioane de locuitori.
China susţine că exerciţiile sale au fost provocate de vizita pe insulă, nu demult, a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, conform AP News. Pe de altă parte, cu ocazia unei conferințe de presă care a avut loc zilele acestea, ministrul de Externe, Joseph Wu, a precizat că Administraţia Xi Jinping a folosit vizita acesteia ca pretext pentru acțiunile militare provocatoare. Mai mult, China a interzis unele importuri de alimente din Taiwan după vizită şi a întrerupt dialogul cu SUA pe mai multe teme, inclusiv schimbările climatice.
În context, oficialul taiwanez a declarat că Beijingul urmăreşte să răstoarne status quo-ul şi să anexeze Taiwanul, republica insulară autonomă pe care o revendică ca teritoriu propriu. Potrivit precizărilor lui Wu, exerciţiile sunt o repetiţie pentru o invazie a insulei prin care încearcă să împiedice alte ţări să vină în ajutorul insulei. Mai mult, a adăugat ministrului de Externe taiwanez, exerciţiile arată „ambiţia geostrategică a Chinei dincolo de Taiwan”.
„China nu are dreptul să intervină sau să modifice” procesul democratic al poporului taiwanez sau interacţiunea cu alte naţiuni”, a conchis acesta.
Taiwanul şi China continentală sunt jurisdicţii separate, „niciuna dintre ele nefiind subordonată celeilalte”, a declarat Wu.Începând de joi, 4 august 2022, China a trimis nave şi avioane militare peste linia mediană din strâmtoarea Taiwan şi a lansat rachete în apele din jurul insulei. Ignorând apelurile de a calma tensiunile, Beijingul a prelungit exerciţiile care echivalează cu o blocadă, fără a anunţa când se vor încheia.