Joi, 24 Octombrie 2019 13:29

Ziua Armatei României va fi sărbătorită începând cu ora 08:30

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Activităţile specifice Zilei Armatei României vor debuta în Capitală, vineri, 25 octombrie 2019, începând cu ora 08:30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare - UNAp) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu), unde vor avea loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Începând cu ora 09:00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” se va desfășura ziua porților deschise, dar și la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, unde se marchează împlinirea a o sută de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război.

De la ora 09:30, în Parcul Carol I este deschisă o expoziție de tehnică şi echipamente militare, cu standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica Reprezentativă a MApN, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic „Doina” al Armatei, atelier de instrucție pentru promovarea carierei militare „Military Boot Camp” și exerciții demonstrative EOD, de tip Drill-team, cățărare și tiroliană.

Începând cu ora 10:00, președintele Klaus Iohannis va fi prezent în Parcul Carol din București, la Mormântul Ostașului Necunoscut. Alături de el vor fi generalul Nicolae Ciucă și secretarul de stat Nicolae Nasta. Oficialii vor participa la ceremonia militară de depuneri de coroane și jerbe de flori.

Ziua porților deschise este organizată și la Muzeul Național al Aviației Române, tot de la ora 10:00. Aici va fi vernisată și expoziția „45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93”.

Vineri, de la ora 19:00, va avea loc o ceremonie de Retragere cu torţe pe itinerariul: Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” (Bulevardul Timişoara).

Ziua Armatei României este marcată cu manifestări organizate și la Carei, și la Satu Mare, mai anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Astfel, de la ora 17:00, președintele Klaus Iohannis va participa la ceremonia organizată la Carei, unde vor mai fi prezenți și ministrul interimar al Apărării Naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

De altfel, Leș și Ciucă vor participa și la ceremonia de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostașului Român de la Satu Mare, de la ora 15:30.

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944, armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române şi era denumită ca „sărbătoare militară şi populară”.

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind