Miercuri, 31 Martie 2021 12:36

„Spionita” își arată colții în Italia. Doi oficiali ruşi, posibil implicaţi într-un caz de spionaj militar, expulzați din Cizmă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
„Spionita” își arată colții în Italia. Doi oficiali ruşi, posibil implicaţi într-un caz de spionaj militar, expulzați din Cizmă Pixabay / caracter ilustrativ

Guvernul de la Roma a anunțat miercuri, 31 martie 2021, expulzarea a doi oficiali din cadrul Ambasadei Rusiei, implicaţi într-un caz de spionaj militar.

În contrapartidă, Moscova a ameninţat cu măsuri simetrice din cauza unei situaţii care „nu corespunde nivelului” relaţiilor diplomatice bilaterale.

„Cu ocazia convocării ambasadorului Rusiei la Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, am transmis o notă de protest din partea Guvernului italian şi am anunţat expulzarea imediată a doi funcţionari ruşi implicaţi în acest caz grav. Le mulţumesc serviciilor noastre de informaţii şi tuturor celor din aparatul de stat implicaţi în securitatea ţării noastre”, a precizat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, potrivit informațiilor publicate de agenția italiană de presă ANSA.

Conform aceleiași surse de presă, un ofițer al marinei italiene a fost arestat de carabinieri, după ce acesta fost descoperit că se întâlnea clandestin cu un ofițer al forțelor armate ruse. În prezent, atât italianul, cât și rusul sunt acuzați de infracțiuni grave legate de spionaj și securitatea statului. Intervenția a avut loc cu ocazia unei întâlniri neoficiale între cei doi, ocazie cu care au fost surprinși în timp ce ofițerul italian îi înmâna celuilalt documente „clasificate” în schimbul banilor.

În prezent, poziția cetățeanului străin este încă examinată în raport cu statutul său diplomatic.

Căpitanul fregatei marinei și ofițerul acreditat la ambasada Federației Ruse au fost reținuți noaptea trecută. Intervenția a fost efectuată de Carabinierii ROS (Raggruppamento Operativo Speciale), sub îndrumarea Procurorului din Roma, iar activitatea de informare a fost realizată de Agenția de Informare a Securității Interne, cu sprijinul Statului Major al Apărării.

Documente clasificate exclusiv cu caracter militar

Asta a predat căpitanul fregatei ofițerului armatei ruse. Potrivit informațiilor existente până la această oră, italianul a primit în schimb bani într-o parcare din Roma, unde cei doi au fost blocați de carabinierii ROS. Acestea sunt copii ale documentelor aflate în atenția Statului Major al Apărării.

Cinci mii de euro în numerar. Atât ar fi dat reprezentantul armatei ruse căpitanului fregatei în schimbul unor documente militare clasificate. Banii au fost ridicați la momentul schimbului, după intervenția forțelor ROS. Pe baza celor aflate, cei doi au convenit și asupra unei cifre mai mici, de aproximativ patru mii de euro, pentru transferul de documente care a avut loc în trecut. Împotriva soldatului italian, în prezent reținut, acuzația este de a obține informații privind securitatea statului, respectiv spionaj politic și militar.

Documentele date de ofițerul de marină oficialului rus se referă la sistemele de telecomunicații militare. Potrivit celor aflate din surse calificate, căpitanul fregatei ar fi avut acces la hârtii clasificate, întrucât era de serviciu la Statul Major al Apărării.

Procurorul militar al Romei va deschide oficial, miercuri, 31 martie 2021, un dosar de anchetă privind arestarea ofițerilor italieni și ruși. Există două posibile infracțiuni luate în cazul în prezent: - dezvăluirea secretelor militare în scopul spionajului și procurarea informațiilor secrete, în scopul spionajului. Acest lucru a fost confirmat ANSA de către procurorul militar al Romei, Antonio Sabino.

În legătură cu cele raportate de presă despre operațiunea desfășurată de carabinierii ROS, sub îndrumarea Parchetului din Roma, Farnesina (Ministerul italian al Afacerilor Externe) anunță că secretarul general al instituției, Elisabetta Belloni, l-a convocat în această dimineață - la instrucțiunile ministrului Luigi Di Maio – pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Italiană, Serghei Razov.

„Confirmăm reținerea la 30 martie la Roma a unui funcționar de la biroul atașatului militar. Circumstanțele incidentului sunt verificate. Deocamdată considerăm inadecvat să comentăm conținutul incidentului. În orice caz, sperăm că ceea ce s-a întâmplat nu se va reflecta asupra relațiilor bilaterale dintre Rusia și Italia”. Acest lucru a fost raportat într-o notă de ambasada rusă la Roma.

„Cu ocazia convocării ambasadorului rus în Italia la Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, i-am trimis acestuia din urmă protestul ferm al guvernului italian și i-am comunicat expulzarea imediată a celor doi oficiali ruși implicați în această foarte gravă afacere. inteligența noastră și toate aparatele de stat care lucrează în fiecare zi pentru securitatea țării noastre”, a scris pe Facebook ministrul de externe, Luigi Di Maio.

Transferul documentației clasificate de către un ofițer italian către un ofițer al Forțelor Armate Ruse staționate în Italia „este un act ostil de o gravitate extremă” pentru care „am luat imediat măsurile necesare”.

Ministrul Di Maio a spus acest lucru în timpul unei comunicări către Senat.

„La instrucțiunile mele - și-a amintit Di Maio -, secretarul general Belloni l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse Razov la Minister în această dimineață pentru a transmite cu forță protestul nostru ferm și pentru a notifica expulzarea a doi oficiali ruși acreditați la ambasada de la Roma”.

Speranțele rușilor

Rusia speră că legăturile cu Italia pot fi „păstrate” în ciuda afacerii de la Roma. Kremlinul citat de RIA Novosti speră la asta.

„Regretăm expulzarea de la Roma a doi angajați ai ambasadei ruse. Investigăm circumstanțele acestei decizii. Vom face un anunț suplimentar cu privire la posibilele noastre demersuri în legătură cu această măsură, care nu corespunde nivelului relațiilor bilaterale”, au precizat vocile oficiale ale Ministerului rus de Externe, citate de ANSA.

Moscova va trebui să răspundă simetric la decizia Romei de a expulza doi diplomați ruși din Italia: acest lucru a fost declarat de vicepreședintele Comisiei Duma pentru Afaceri Internaționale, Alexiei Cepa.

„Desigur, vom fi obligați să răspundem într-un mod similar. Va exista un răspuns simetric”, a declarat Cepa pentru Interfax.

Decizia autorităților italiene de expulzare a celor doi oficiali ruși este nefondată și va avea un impact negativ asupra relațiilor italo-ruse. Acest lucru a fost declarat de președintele Comisiei Duma pentru afaceri internaționale Leonid Slutsky.

„«Spionita» a ajuns și în Italia. Expulzarea diplomaților este un pas extrem. Sunt sigur că nu au existat motive atât de puternice pentru acest lucru”, a declarat Slutsky pentru Interfax.

În opinia sa, „un astfel de gest nu corespunde unui nivel ridicat de relații bilaterale și, din păcate, își va impune amprenta negativă dialogului ruso-italian”.

Parteneriate

Logo Smartfert

 

LMP2019

 

MediaSind

 

Cookies