Miercuri, 07 Iulie 2021 07:38

Arest răsunător în lumea spionajului

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Arest răsunător în lumea spionajului Pixabay (caracter ilustrativ)

Un fost spion al Serviciului Federal de Informaţii a fost arestat de autorităţile germane pe motiv că acesta că ar fi efectuat „activităţi de agent de informaţii” pentru China, a anunțat marţi, 6 iulie 2021, procuratura federală.

Conform unui comunicat de presă al instituției amintite mai sus, bărbatul - numit doar Klaus L. - ar fi furnizat serviciilor secrete chineze informaţii timp de aproape un deceniu, începând din 2010, relatează Politico.

În acelaşi timp, însă, el a fost informator pentru Serviciul Federal de Informaţii German (BND). Postul public german ARD susține că bărbatul, acum în vârstă de 75 de ani, a furnizat BND informaţii timp de 50 de ani, ducând o „viaţă dublă”.

Public, el a fost politolog, lucrând pentru Fundaţia Hanns Seidel - o fundaţie de cercetare politică strâns asociată cu Uniunea Socială Creştină (CSU), partidul soră bavarez al conservatorilor Angelei Merkel - din anii 1980 până la pensionare. De asemenea, el conduce un grup de reflecţie din 2001.

Ca parte a muncii sale, el a călătorit frecvent în străinătate în „fosta Uniune Sovietică şi mai târziu Rusia, Balcani, Africa de Sud şi Asia de Sud”, a relatat ARD.

În 2010, potrivit procuraturii, el a călătorit la Shanghai pentru o prelegere şi a fost abordat „de către membrii unui serviciu chinez de informaţii pentru cooperare”.

Ulterior, până în noiembrie 2019, inculpatul a furnizat în mod regulat informaţii serviciului chinez de informaţii înaintea sau după vizitele de stat sau conferinţele multinaţionale”, se arată în comunicatul emis de parchet.

HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol