Joi, 29 Septembrie 2022 19:43

NATO denunță actele de sabotaj „iresponsabile” care au vizat gazoductele Nord Stream

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a denunţat, joi, 29 septembrie 2022, actele de sabotaj „iresponsabile” care au vizat gazoductele Nord Stream, în Marea Baltică, subliniind că statele membre NATO sunt pregătite să se apere de atacuri asupra infrastructurii energetice.

Sunt acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile. Menţinem angajamentul de asigurare a descurajării, de aplicare a unor măsuri preventive şi de apărare faţă de utilizarea, în scopuri coercitive, a mijloacelor energetice şi a altor metode hibride de către actori statali şi non-statali. Orice atac asupra infrastructurii esenţiale a statelor aliate va primi o ripostă comună determinată”, anunţă statele membre NATO, într-o declaraţie comună.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite (ONU) va organiza, vineri, 30 septembrie 2022, o întâlnire extraordinară pe tema incidentelor care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Administraţia Joseph Biden a catalogat drept „ridicole” sugestiile Moscovei privind implicarea Statelor Unite în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Administraţia Vladimir Putin a somat Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2.

Primele indicii ale actelor de „aparent sabotaj” ar duce spre marina militară rusă

Oficialii europeni din domeniul securităţii precizează că au observat nave ale marinei ruseşti în apropierea conductelor Nord Stream, conform CNN. Oficiali europeni din domeniul securităţii au observat luni, 26 septembrie 2022 şi marţi, 27 septembrie 2022, nave ale marinei ruse în apropierea zonelor unde au apărut scurgeri din conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice. Informaţia este confirmată de o sursă şi de oficiali occidentali din domeniul informaţiilor.

Nu este sigur dacă navele au avut vreo legătură cu exploziile, susţin sursele. Cu toate acestea, varianta va fi analizată de anchetatori. Şi submarine ruseşti au fost observate săptămâna trecută în zonă, a declarat unul dintre oficialii serviciilor de informaţii. Trei oficiali americani au declarat că specialiştii din SUA nu au încă o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat, la câteva zile după exploziile care au provocat patru scurgeri separate în cele două conducte. Navele ruseşti operează în mod obişnuit în zonă, potrivit unui oficial militar danez, care a subliniat că prezenţa acestora nu reprezintă o dovadă a faptului că Rusia a provocat avariile. Cu toate acestea, observaţiile aruncă în continuare suspiciuni asupra Rusiei, despre care se crede că are atât capacitatea, cât şi motivaţia de a deteriora în mod deliberat conductele, susţin specialiştii europeni şi americani.

Prim-miniştrii Danemarcei şi Suediei au declarat marţi că, probabil, scurgerile au fost rezultatul unor acţiuni deliberate, nu al unor accidente. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a vorbit şi el despre „un aparent sabotaj", dar înalţii oficiali occidentali s-au abţinut până acum să atribuie atacul Rusiei sau oricărei alte naţiuni.

Kremlinul a negat în mod public lovirea conductelor. Un purtător de cuvânt a calificat acuzaţia drept „previzibil de stupidă şi absurdă".

Pericolul reprezentat de scurgerile de gaz cu efect de seră

Scurgerile conductelor Nord Stream, care au pompat volume uriaşe de metan în Marea Baltică şi în atmosferă, ar putea degaja de cinci ori mai mult gaz cu efect de seră faţă de dezastrul de la Aliso Canyon, cea mai mare eliberare terestră de metan cunoscută. Totodată, este echivalentul unei treimi din totalul emisiilor anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, a semnalat miercuri, 28 septembrie 2022, un oficial danez.

Oricine a ordonat acest lucru ar trebui să fie urmărit penal pentru crime de război şi să meargă la închisoare”, a menționat Rob Jackson, un climatolog de la Universitatea Stanford. Doi oameni de ştiinţă au analizat pentru Associated Press estimările oficiale ale celui mai pesimist scenariu furnizate de guvernul danez - 778 de milioane de metri cubi de gaz. Experții au calculat că ar fi echivalentul a aproximativ jumătate de milion de tone de metan. Dezastrul de la Aliso Canyon a eliberat 90-100.000 de tone metrice.

Andrew Baxter, un inginer chimist care a lucrat în trecut în industria petrolieră şi a gazelor offshore, iar în prezent lucrează la grupul de mediu EDF, a considerat că estimarea daneză este probabil prea mare. El avea o estimare mai conservatoare. Dar era totuşi mai mult decât dublu faţă de dezastrul de la Aliso Canyon.

Se suspectează că sabotajul a fost cauza scurgerilor. Unii oficiali europeni şi experţi în energie au declarat că Rusia este probabil vinovată, deoarece beneficiază direct de preţurile mai mari la energie. Dar alţii au avertizat că nu trebuie să arate cu degetul până când anchetatorii nu vor putea determina ce s-a întâmplat.

Metanul observat la suprafaţa apei a fost un indiciu al unui „flux ascendent puternic”, conform spuselor lui Paul Balcombe, membru al facultăţii de inginerie din cadrul departamentului de inginerie chimică de la Imperial College din Londra.

Metanul este un contribuitor major la schimbările climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativă a perturbărilor climatice cu care oamenii se confruntă deja. Acest lucru se datorează faptului că este de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce priveşte absorbţia căldurii solare şi încălzirea Pământului.

HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol