Vineri, 30 Septembrie 2022 13:42

Putin şi şefii regiunilor DNR, LNR, Zaporojie şi Kherson au semnat tratatele de aderare la Rusia. Reacții internaționale imediate

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi reprezentanții regiunilor DNR, LNR, Zaporojie şi Kherson au semnat tratatele de aderare la Rusia şi de înfiinţare a unor noi entităţi constitutive.

Cu această ocazie Putin a acuzat naţiunile occidentale că vor să destrame Rusia şi să formeze naţiuni mai mici, liderul de la Kremlin denunţând „ordinea mondială unipolară” dominată de Statele Unite ale Americii (SUA).

După destrămarea Uniunii Sovietice, Occidentul a decis că noi trebuie să suportăm ordinele sale. În 1991, Occidentul credea că Rusia nu îşi va reveni, că Rusia nu se va relansa după acea lovitură. În anii 1990, am avut o perioadă îngrozitoare, dar Rusia a rezistat atunci, a devenit mai puternică şi şi-a ocupat locul bine-meritat”, a declarat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Monde şi postului Sky News, preluate și de agențiile de știri naționale.

Dar acum Occidentul caută noi oportunităţi să ne lovească şi a visat mereu să ne destrame statul în naţiuni mai mici care să se lupte unele cu altele. Occidentul are standarde duble, chiar triple. Occidentul nu vrea să accepte că există o ţară atât de mare în lume, cu un teritoriu atât de mare, cu bogăţii naturale şi resurse, cu oameni care nu pot şi nu vor să accepte ordinele nimănui. Noi vom continua să ne apărăm valorile”, a continuat liderul de la Kremlin.

Există o ordine mondială în esenţă unipolară, antidemocratică şi non-liberă. Statele Unite sunt singura ţară din lume care a utilizat de două ori arme nucleare pentru a distruge oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki. Reamintesc că SUA şi britanicii au distrus, fără nicio necesitate militară, în al II-lea Război Mondial, oraşele Dresda, Hamburg, Koln şi numeroase alte oraşe germane. SUA au lăsat o marcă teribilă în memoria popoarelor din Coreea şi Vietnam, după bombardamente barbare cu napalm şi arme chimice”, a precizat Putin.

Declaraţie comună a Consiliului European de respingere a anexării la Rusia a regiunilor ucrainene

Astăzi (n.r. - vineri, 30 septembrie) am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson”, spune preşedintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui Iohannis, Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile „ilegale, orchestrate de Rusia”, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

MAE român reacționează ferm la decizia anexării teritoriilor ucrainene

România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea aşa-ziselor „acorduri de intrare în componenţa Federaţiei Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupaţia ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste „acorduri” ilegale şi ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-şi justifica ocupaţia militară ilegală asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran şi reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situaţii.

Aceste acţiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internaţional, iar România nu recunoaşte validitatea acestora, în special în ceea ce priveşte operarea vreunei modificări în privinţa apartenenţei teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.

Ca şi în cazul anexării ilegale a Crimeii şi Sevastopolului, acţiunile Federaţiei Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forţei şi reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii şi norme de drept internaţional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU.

Federaţia Rusă acţionează contrar tuturor responsabilităţilor pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii şi securităţii internaţionale.

România reaminteşte faptul că nicio achiziţie teritorială bazată pe încălcarea dreptului internaţional nu poate fi recunoscută şi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum şi pentru integritatea teritorială a acestui stat în graniţele sale recunoscute internaţional.

Principalele declarații ale lui Putin în cadrul discursului său de vineri, 30 septembrie 2022:

♠ Vestul trebuie să-şi amintească că oamenii din teritoriile ocupate sunt cetăţenii noştri „pentru totdeauna”;
♠ Cei dispuşi să trăiască după regulile SUA sunt masochişti politici şi alţi adepţi ai politicii neconvenţionale;
♠ Occidentul face tot ce-i stă în putinţă pentru a menţine sistemul neocolonial prin continuarea politicilor sale prădătoare;
♠ Fac apel la regimul de la Kiev să înceteze imediat ostilităţile şi să revină la masa negocierilor;
♠ Kievul trebuie să respecte alegerea regiunilor DNR, LNR, Zaporizhzhia şi Kherson, doar aşa poate fi calea spre pace;
♠ Oamenii din DNR şi LNR, din regiunile Zaporizhzhya şi Kherson au făcut o alegere neechivocă;
♠ Occidentul a căutat o nouă şansă de a slăbi şi dezintegra Rusia, nu acceptă faptul că există o ţară; atât de mare;
♠ Moscova va acţiona astfel încât locuitorii din Donbas şi din alte teritorii eliberate să simtă sprijinul întregii Rusii. Federaţia Rusă va depune eforturi pentru a îmbunătăţi securitatea în teritoriile eliberate, a promis preşedintele rus;
♠ Rusia nu va trăda niciodată locuitorii din regiunile DNR, LNR, Zaporizhzhya şi Kherson;
♠ Soldaţii ruşi căzuţi în Ucraina, adevăraţi eroi. Să ţinem un minut de reculegere în memoria lor;
♠ Populaţia în cadrul referendumurilor a făcut o alegere lipsită de ambiguitate, vor fi semnate tratatele privind acceptarea celor patru noi teritorii în Federaţia Rusă;
♠ Federaţia Rusă îşi va aminti întotdeauna de eroii Primăverii ruse care au murit pentru dreptul de a-şi vorbi limba maternă şi de a-şi păstra cultura şi credinţa, a declarat Putin;
♠ Putin i-a numit eroi ai marii Rusii pe toţi soldaţii şi ofiţerii ruşi care au murit de moarte curajoasă în timpul OSU şi a onorat memoria lor cu un moment de reculegere.
♠ Ultimii lideri sovietici au ruinat marea noastră ţară, au prezentat poporului un fapt, fără să înţeleagă consecinţele, decizia din 1991 nu s-a bazat pe părerea oamenilor - nu au fost întrebaţi despre;
♠ Prăbuşirea URSS în 1991 a fost o „catastrofă”, deoarece liderii sovietici „au distrus puternica noastră ţară”;
♠ URSS nu mai există - trecutul nu se poate întoarce, dar noi nu aspirăm la ea;
♠ Unul dintre motivele pentru secole de rusofobie este că nu ne-am lăsat jefuiţi în timpul colonizării, am forţat Europa să facă comerţ pe picior de egalitate;
♠ Alipirea celor patru entităţi s-ar face ca „subiecţi ai Federaţiei Ruse”;
♠ Putin despre sabotajul Nord Stream: Anglo-saxonii au început de fapt să distrugă structura energetică europeană;
♠ Putin: Doctrinele militare ale SUA şi NATO sunt construite pe dominaţie şi înşelăciune cu privire la presupusa „descurajare”, Washingtonul „descurajează” Rusia, China şi Iranul, alte ţări şi actualii aliaţi ai SUA sunt următorii.

 

HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol