Miercuri, 12 Aprilie 2023 09:34

Trilaterala axată pe teme de securitate va avea loc la București. Totul se desfășoară sub egida Platformei Internaționale Crimeea

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prima Conferință privind Securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea se va desfășura la București, în data de 13 aprilie 2023, și are ca organizatori Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE), Ministerul Apărării Naționale al României (MApN), împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.

Evenimentul din 13 aprilie 2023 va fi găzduit de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, împreună cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, alături de ministrul apărării al României Angel Tîlvăr și ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov. Evenimentul este organizat la București ca urmare a solicitării de sprijin din partea Ucrainei, care nu a putut găzdui conferința, din motive de securitate, pe teritoriul său, fiind o altă dovadă de solidaritate pe care România o arată față de Ucraina.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui în aceeași zi și a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de miniștri ai afacerilor externe. Această ediție a Trilateralei va fi axată pe teme de securitate și va beneficia de participarea miniștrilor apărării din cele trei state. La reuniune vor lua parte ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, ministrul apărării al României Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba, ministrul apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova Nicu Popescu și ministrul apărării al Republicii Moldova Anatolie Nosatîi.

„Este pentru prima dată când România și Ucraina co-organizează un eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre, sub egida Platformei Internaționale Crimeea”, se precizează într-o informare a MAE.

La reuniune vor participa fizic delegații străine din peste 20 de state și organizații internaționale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alți înalți oficiali (precum Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franța, Lituania, Letonia, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO [secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (secretarul general]). De asemenea, miniștri de externe și reprezentanți de înalt nivel din alte 6 țări și organizații internaționale vor interveni online (Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Guatemala, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – OSCE [secretarul general]). O serie de delegații străine vor fi reprezentate prin ambasadele lor de la București.

Obiectivele evenimentului cuprind, printre altele, dezbaterea lecțiilor învățate în urma invaziei neprovocate pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina pentru lumea democratică și impactul multidimensional al acesteia, pornind de la analiza situației actuale din regiunile Mării Negre și Mării Azov.

De asemenea, evenimentul urmărește identificarea de soluții cu privire la blocarea libertății de navigație de către Rusia în Marea Neagră, precum și de modalități privind intensificarea cooperării practice în domeniul apărării dintre statele riverane Mării Negre ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei.

Participanții vor analiza, pe lângă impactul multidimensional al războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei asupra situației de securitate din regiunile Mării Negre și Mării Azov și nu numai, și despre o posibilă strategie de răspuns la provocări și amenințări, precum și despre viitorul securității în regiune. Aspecte legate de războiul informațional și atacurile cibernetice vor fi, de asemenea, abordate prioritar.

Totodată, Conferința din 13 aprilie va fi precedată de o sesiune de discuții la nivel de experți naționali și internaționali, la 12 aprilie 2023, concluziile acesteia urmând să ofere o parte din substanța și ghidajul necesar dezbaterilor programate pentru 13 aprilie, ce vor avea loc în cadrul a trei paneluri tematice, cu participarea înalților oficiali prezenți la București:

1. În cadrul primului panel, cu titlul „Lecții învățate: invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, impactul său multidimensional și lecții pentru lumea democratică („Lessons learned: full-scale invasion of the Russian Federation in Ukraine, its multidimensional impact and lessons for the democratic world”), vor fi abordate situația de securitate regională, ca urmare a războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, în zona Mării Negre și a Mării Azov, precum și amenințările principale la adresa securității euroatlantice și globale;

2. În cadrul celui de-al doilea panel, „Planificați pentru astăzi. Răspunsuri imediate la amenințările și provocările actuale din regiunea extinsă a Mării Negre” („Plan for today. Immediate responses to the current threats and challenges in the wider Black Sea region”), vor fi discutate teme legate de: libertatea și siguranța navigației, procesul de deminare, dezvoltarea unor capacități de analiză situațională, consolidarea rezilienței și capacităților de apărare a statelor din regiune și soluționarea conflictelor prelungite;

3. Dezbaterile din cadrul celui de-al treilea panel al Conferinței vor fi centrate pe „Configurația viitoare. Care este viitorul securității regionale în regiunile Mării Negre și Mării Azov? Către o strategie euroatlantică pentru o regiune stabilă, sigură și prosperă a Mării Negre” („Future Configuration. What is the future of the regional security in the Black Sea and Azov Sea regions. Towards a Euro-Atlantic strategy for a stable, secure and prosperous Black Sea region") și vor aborda modalități de consolidare a descurajării și apărării, a securității infrastructurii critice și a rezilienței, măsuri pentru consolidarea securității regionale energetice și alimentare, precum și a legăturilor economice.

Trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova

Construind pe rezultatele obținute până în prezent, agenda reuniunii trilaterale din 13 aprilie de la București va fi axată pe dimensiunea de securitate și va cuprinde discuții pe subiecte precum: evoluțiile din regiune, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunea hibridă a Moscovei împotriva Republicii Moldova (inclusiv a regiunii transnistrene); sprijinul acordat de NATO și UE pentru Ucraina și Republica Moldova; modalități de consolidare a cooperării trilaterale în vederea contracarării amenințărilor actuale și creșterii rezilienței celor două state.

Trilaterala România – Republica Moldova – Ucraina la nivel de miniștri de externe a fost lansată în 2022 la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, având ca obiectiv consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, atât în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și de crizele multidimensionale care afectează Ucraina și Republica Moldova, cât și în perspectiva stabilirii unui mecanism de dialog și coordonare pe termen lung, vizând inclusiv sprijinirea activă de către România a autorităților de la Chișinău și Kiev în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană.

Prima ediție a Trilateralei a avut loc la 15 septembrie 2022, la Odesa, și a beneficiat de participarea miniștrilor energiei și a reprezentanților companiilor din domeniul energiei din cele trei state. În cadrul discuțiilor, accentul a fost pus asupra măsurilor imediate de sprijin necesare pentru ca Ucraina și Republica Moldova să facă față sezonului rece, dar și asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securității energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere și necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice.

În marja reuniunii trilaterale și a conferinței de securitate de la București, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba. După consultări, cei doi oficiali vor susține declarații comune de presă, începând cu ora 11:50, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol