Vineri, 01 Martie 2024 12:29

Spitalul Universitar de Urgență București demarează campania „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV! ”

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Spitalul Universitar de Urgență București demarează campania „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV! ” SUUB

Cu ocazia Lunii Mărțișorului și a Zilei Internaționale a Femeii, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) demarează campania „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV! ” Pacientele se pot prezenta la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie către medicul ginecolog din Ambulatoriul SUUB, unde pot fi consultate și vor beneficia de o rețetă pentru vaccin împotriva HPV (femeile cu vârste între 19 și 45 de ani au vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%). Pe baza rețetei, pacienta își va putea procura vaccinul cu care apoi se prezintă la cabinetul de vaccinare din Ambulatoriul SUUB, i se administrează doza și este introdusă în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

„În luna martie am decis să venim în sprijinul acelora care vor să se vaccineze anti-HPV și să le oferim posibilitatea să fie consultate și vaccinate în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. În această campanie sunt implicați atât medici ginecologi, cât și specialiști în dermatovenerologie și infecționiști, pentru că punem pacienții noștri pe primul loc și împreună luptăm împotriva cancerului!”, a declarat Prof. Univ. Dr. Cătălin Cîrstoiu, Managerul SUUB.

La rândul său, Prof. Univ. Dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB, a adăugat că vaccinarea anti-HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva leziunilor precanceroase de col uterin, cancerului de col uterin și poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.

„Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin screening și vaccinare şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător. Noi, medicii ginecologi am tratat cazuri grave și foarte grave, am avut și paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin cărora le-am salvat viața, însă foarte importantă este prevenția și vrem, ca de Mărțișor, să le readucem aminte doamnelor și domnișoarelor că sănătatea este mai presus decât orice: mamă sănătosă, copil sănătos, familie sănătoasă.”.

Cancerul de col uterin este determinat în aproximativ 85% din cazuri de 2 serotipuri HPV înalt oncogene. Sunt recomandate: efectuarea periodică a testelor Babeș-Papanicolau, începând cu vârsta de 21 de ani, testare HPV, cotestarea și vaccinarea anti HPV.

„Infecția HPV reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Este important de reținut că anumite genotipuri oncogene de HPV pot evolua latent și pot conduce în timp la apariția cancerului. Vaccinarea nu asigură regresia leziunilor deja instalate, dar previne infecția cu noi genotipuri oncogene cuprinse în vaccin. În plus, vaccinul conferă o protecție adecvată și în cazul pacientelor cu vârste între 19-45 de ani, astfel încât sperăm ca prin Campania demarată să acordăm atât posibilitatea vaccinării, cât și oportunitate unui screening ginecologic”, a menționat Dr. Diana Iacob, medic specialist în boli infecțioase.

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și <19 ani. Femeile cu vârste între 19 și 45 de ani pot beneficia de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.

În Romania, în fiecare zi, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și șase femei mor din cauza cancerului uterin. România are cea mai mare incidență a Cancerului de Col Uterin din UE și cea mai mare mortalitate prin Cancerul de Col Uterin din UE. Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător. În perioada 2019-2023, la S.U.U.B. au fost 371 cazuri de cancer de col diagnosticate, media de vârstă a pacientelor fiind de 53 ani. Cea mai tânără pacientă a avut 21 de ani. 10% dintre cazurile de la SUUB au fost cazuri terminale cu hemoragie excesivă pe cale vaginală, amenințătoare de viață, manageriate prin embolizare vasculară în scop hemostatic.HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol