Duminică, 07 Aprilie 2024 08:26

La o „tărie distanță” de înregistrarea ca Indicație Geografică a denumirii „Țuică de prune Sordony” de Horezu Recomandat

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După cinci ani de zile, o criză medicală globală și multe de fire de păr alb în cap, dar și după vizita recentă a candidatului PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, care le-a cumpărat câte o sticlă de tărie contracandidaţilor săi Nicuşor Dan şi Cristian Popescu Piedone de la bunul nostru prieten Marius Cătălin Șoarece, am decis să-l revedem neapărat pe artizanul țuicii de Horezu.

TMS

Pentru cine nu știe, Cătălin Șoarece din Pojogi-Cerna, comuna Stroești, proprietarul Italcoool, produce și comercializează „Țuica Sordony de Horezu”, produs-cheie în discuția prietenească cincinală. Nu degeaba am început cu acest produs mica noastră povestioară.

Brandul Sordony are ca origine familia Sordonie de etnie greacă care, în 1870, a înființat o distilerie pe care în 2003 antreprenorul Cătălin Șoarece a reușit, împreună cu familia, să o cumpere de la fosta societate Vinalcool Drăgășani Vâlcea. Acesta a modernizat-o cu ajutorul unei instalații avansate, iar acum continuă activitatea de distilare, prin care se obține „Țuica de prune Sordony” de Horezu, din respect față de tradiția și istoria locală.

Începând din anul 2015, societatea Italcool a obținut atestarea de produs tradițional pentru țuica și rachiul din fructe „Tăria lui Cătălin”, acestea fiind prezente în cadrul evenimentelor specifice de promovare a produselor înregistrate pe scheme de calitate naționale din arealul geografic, contribuind la conservarea tradiției locului și a îndeletnicirii privind obținerea băuturilor spirtoase.

Cătălin crede „cu tărie” în înregistrarea ca Indicație Geografică a denumirii „Țuică de prune Sordony” de Horezu

După minute bune de aduceri aminte și două păhărele de tărie am aflat de la Cătălin că urmează să depună la MADR caietul de sarcini aferent cererii de înregistrare ca Indicație Geografică a denumirii „Țuică de prune Sordony” de Horezu, care se bazează în principal pe reputația produsului și calitatea fructelor din arealul geografic delimitat. Îndeletnicirea prin care țăranii clăcași adunau prunele pentru obținerea țuicii de prune este păstrată și astăzi, având o continuitate de peste două secole.

„Numele de familie vine de la 1870. Sordony are o istorie locală: - este vorba despre un boier de origine greacă, ginerele lui Constantin Boronescu, care a fost comandant de oaste a lui Tudor Vladimirescu, unul dintre oamenii care a susținut tradițiile locale, care a poposit în satul meu natal Pojogi-Cerna și care a pus bazele distileriei locale. Avem o poveste lungă, unde noi ne-am regăsit în poveste cu cazanele de țuică pe care le-am preluat de la Vinalcool Vâlcea și am dus lucrurile mai departe,” a declarat pentru www.sursesiresurse.ro, Cătălin Șoarece.

Cătălin ne-a mai spus că, de aproape trei ani, depune eforturi susținute, astfel încât Țuica de Prune Sordony de Horezu să obțină o recunoaștere europeană, unde va fi și protejată în primul rând și va aduce și plusvaloare la export.

„Ca investiție, demersul acreditării a solicitat mult timp. A trebuie să mergem la Arhivele Județene, și să căutăm documente. A fost foarte greu. Cu ajutorul prietenilor și cu ajutorul MADR am găsit documente vechi, în afară de cele obținute de noi, astfel încât să punem totul la caietul de sarcini. Caietul de sarcini este gata și așteptăm doar depunerea sa la MADR”, a conchis Cătălin Șoarece.



HWP5Red animated arrow down

youtube

Parteneriate

Logo Smartfert

 

knsdrift

Afilieri

 LMP2019

smart pol